Cinta merupakan hal terindah yang pernah dimiliki :)

Jika kamu mencintai seseorang, kamu akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada di sisi kamu. Tuhan memberikan kamu DUA KAKI untuk berjalan, DUA TANGAN untuk memegang, DUA TELINGA untuk mendengar dan DUA MATA untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan SEKEPING HATI kepada kamu? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati kepada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah cinta…
Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi, jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan, walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian serta keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta kepada orang yang tersayang hingga dia meninggal dunia dan akhirnya kamu terpaksa mencatatkan kata-kata cinta itu di pusaranya. Ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan di benak kamu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kamu bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat. Kamu harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan tersebut.

Cinta dapat mengubah yang pahit menjadi manis, debu mnjadi emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat dan kemarahan menjadi rahmat.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintai kamu, tetapi lebih menyakitkan apabila mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cinta itu kepadanya

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seseorang, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut, tetapi ada kalanya kamu merasakan bisa duri mawar itu menusuk jari.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehingga kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna penyesalan kerana perginya tanpa berkata lagi. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi, sekiranya kamu benar-benar mencintainya setulus hati.

Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi hamba, jika cintanya itu disambut oleh para PENCINTA PALSU! Kemungkinan apa yang kamu sayangi atau cintai tersimpan keburukan di dalamnya dan kemungkinan apa yang kamu benci tersimpan kebaikan di dalamnya.

Lemparkan seorang yang bahagia dalam bercinta ke dalam laut, pasti dia akan membawa seekor ikan. Lemparkan pula seorang yang gagal dalam bercinta ke dalam gudang roti, pasti dia akan mati kelaparan!

Siapapun pandai menghayati cinta, tapi tak seorangpun pandai menilai cinta kerana cinta bukanlah suatu objek yang dapat dilihat oleh mata kasar, sebaliknya cinta hanya dapat dirasakan melalui hati dan perasaan.

Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan di dalam dirinya.

Kamu tidak akan pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. Namun apabila sampai saatnya, raihlah dengan kedua tangan dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya di hatinya.

Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya. Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kamu cintai itulah yang sukar diperoleh.

Cinta dapat membuat kamu bahagia tapi sering juga mengundang sedih. Tetapi cinta hanya akan berharga jika diberikan kepada seseorang yang menghargainya. Jadi, jangan terburu-buru dan pilih yang terbaik.

Kesedihan dan kerinduan hanya terasa selama yang kamu inginkan dan melukakan sedalam yang kamu izinkan. Yang berat bukan bagaimana caranya menanggung kesedihan dan kerinduan itu, tapi bagaimana belajar darinya.

Cinta adalah semangat, cinta adalah kepercayaan, cinta adalah tenaga yang tak dapat dimusnahkan… ia hanya boleh berubah bentuk :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 kicauan atau hinaan:

KarinaWahyu mengatakan...

ecie riye berbicara tentang C-I-N-T-A

Posting Komentar

Be impolite please!